Back to Projects Index


Buy to Let Refurbishment in Hampstead

This flat had been rented out for many years and was in serious need of refurbishment. The property was to be targeted to the professional market so the bathroom was the prime target. The view from the hall shows the original pine ceiling and chalet door that led into the bathroom. The ceiling was removed and the ceiling height was standardised throughout the hall to hide unsightly pipework. The parquet flooring was cleaned and repaired, the unusual dividing screen was cleaned and stained and the door was replaced.

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

The bathroom is an awkward L shape. Upon entering the bathroom from the hallway, the toilet is accessed by a left turn down a short corridor. The view below is the one back into the bathroom from the toilet area. The whole space was gutted and new fittings were installed throughout. Floor and walls were retiled in neutral tones and under-floor heating prevents the room feeling cold.    

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

Below is the view in the other direction - from bathroom to toilet. The ugly window and extractor fan have been covered by a simple wooded venetian blind.

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

The bath was replaced with one that afforded more room and the shower was built in which allowed for some vertical storage space to be salvaged. To avoid closing in the space a fully transparent shower screen was used. 

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

The basin area was transformed with a built in unit featuring a sunken basin and modern mixer tap. Storage space was created in the shelved vanity and augmented by the mirrored wall cabinet. 

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

Another vital selling point for tenants is the sleeping accommodation. Here we exchanged old freestanding storage for built-ins and added built-ins where there were none before. The radiator was moved and covered with a sleek, modern radiator cover and the single light was replaced with downlighters. 

Before
before refurbishment
Click for larger image
After
after refurbishment
Click for larger image

Before
before refurbishment
Click for larger image

After
after refurbishment
Click for larger image

Before
before refurbishment
Click for larger image

After
after refurbishment
Click for larger image

In the lounge the floor was cleaned and refinished. Built in storage was put into the fireside alcoves and radiator covers were fitted under the windows. We couldn't fit downlights into the concrete ceiling without blowing the budget, so the central light fitting remained. Extra light came from wall fittings and downlights in the fireplace alcoves. The galley kitchen was designed to offer maximum utility in what is a very confined space. 

after refurbishment
Click for larger image
after refurbishment
Click for larger image
after refurbishment
Click for larger image
after refurbishment
Click for larger image
after refurbishment
Click for larger image
after refurbishment
Click for larger image

Top of Page     Interior Design Home     Site Index 

Company     Designer     Fees     Articles     Contact     Link Directory     Job List


Copyright Jonny Ricoh Design Company Ltd. MMIV

Interior design

Nothing on this site is to be considered within the public domain
Site Index     Interior Design Home